Vertailusivustot ja matkatarjoukset, pikapointit onnistuneeseen matkakauppaan

halvat lennot
Lentokoneessa on aina tunnelmaa

Äkkilähtö, lentodiili, super-, kevät-, kesä-, syksy- äitienpäivätarjous, halvat lennot, parhaan hinnan takuu, viimeinen paikka, alennuskoodi, ennakkovaraajan etu ja niin edelleen. Tuttuja sanoja kaikille jotka joskus ovat matkaa varanneet tai suunnitelleet.

Innostuin itsekin kirjoittamaan tästä aiheesta kun Helsingin Sanomat raportoi EU:n laajuisesta tutkimuksesta jossa vertailtiin matkailusivustojen hintojen paikkansa pitävyyttä.
Lopputuloksena oli, että kahdella kolmasosalla sivustoista hintatiedot eivät olleet luotettavia. Mutta mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Ensimmäisenä varmaan on syytä todeta että asia ei ole yksinkertainen eikä yksiselitteinen. Matkojen myyntisivustot ovat usein valtavia tietoverkostoja joissa tehdään suuri määrä hakuja ja yhdistellään tietoja joista mikä tahansa voi muuttua ja muuttuukin koska tahansa. Siksi ei ole ihme että vaikka tarjoushintojen päivitystahtia kiristetään kuinka, niin siltikään ei sataprosenttista oikeellisuutta saada. Lisäksi kun varattavia tuotteita on rajallinen määrä, niin aina joku voi tehdä jossain varauksen juuri ennen kuin olet omaa varausta tekemässä.

Tarjoajia on monenlaisia

Siksi itse erottaisin toisistaan sivustot jotka pyrkivät hyvään mainostamistapaan ja ne sivustot jotka käyttävät tarkoituksella kyseenalaisia keinoja. Jälkimmäisestä yksi ärsyttävimpiä esimerkkejä on omasta mielestäni booking.com. Heillä kyllä ilmoitetulla hinnalla teoriassa löytyy tarjontaa mutta hinta vaan ei kerro kuin hieman suuntaa varauksen lopullisesta kustannuksesta. Erilaisia veroja tulee useimmissa kohteissa vielä jopa kymmeniä prosentteja alunperin näytetyn hinnan päälle. Turistiveron ymmärtää, koska sitä ei voi maksaa useimmiten kuin hotellille suoraan, mutta käytännössä kaikki muut verot ja lisämaksut kuuluisi ilmoittaa etukäteen. Lisäksi loputon mielikuvakikkailu “näin moni katselee kohdetta, näin monta varausta on tehty, sait parhaan hinnan” yms. ovat mielestäni rasittavia, mutta tiedän niiden myös olevan myyjän kannalta yllättävän tehokkaita.

Miten sitten itse toimin? En väitä että osaisin etsiä parhaat diilit enkä sitä varsinaisesti tavoittelekaan mutta minunkin käyttämä tapa lienee yksi monista toimivista. 🙂

Matkoja kyllä tulee etsittyä vähän eri lähtökohdista, koska joskus mahdolliset matkustuspäivät on vain tietyt, joskus kohde on ennakkoon päätetty ja joskus on vain tunne että johonkin pitäisi lähiaikoina päästä. Useimmiten itselläni eniten rajoittava tekijä on käytettävissä oleva aika ja sen jälkeen eurot. Jos kohde on tiedossa ja satun tietämään mikä tai mitkä lentoyhtiöt lentää suoraan kohteeseen, on helpointa aloittaa lentoyhtiön nettisivuilta. Kun näiden hintataso on tiedossa, käytän yleensä yhtä luotettavana pitämääni sivustoa, esimerkiksi Triawel.comia josta tsekkaan onko muilla lentoyhtiöllä merkittävästi edullisempia lentoja kätevällä vaihtoyhteydellä. Väittäisin että 95% tapauksista tämä vertailu riittää ja saat käytännössä edullisimman mahdollisen hinnan. Tiedän että monet jatkavat vertailusivustojen “skannaamista” loputtomiin ja löytävät ehkä euron tai kymmenen euroa halvemman hinnan jostakin mutta alennus on aniharvoin niin suuri, että se korvaisi käytetyn ajan ja mahdollisen taloudellisen riskin. Kannattaisi muistaa että yksi muutaman satasen vahinko epäluotettavan toimijan kanssa kuittaa koko elämän aikana kertyneet irtoeurojen säästöt. 🙂

Älä vertaile hintoja loputtomiin!

Hotellien suhteen harvemmin tulee katsottua jonkun hotellin omien sivujen hintaa vaan useimmiten tulee käytettyä erilaisia vertailusivustoja. Aiemmin moittimaani booking.comia on kehuttava sen verran että heillä hotellikuvaukset on aika kattavia myös suomeksi ja lisäksi kuvat ovat yleensä kohtalaisen hyviä. Juuri koskaan en kuitenkaan varaa heiltä, koska en halua arvuutella varauksen lopullista hintaa. Toisinaan käytän hotelliketjujen omia varaamoita joissa olen jäsenenä tai jälleen kerran Triawel.comin kaltaisia sivustoja joista monesti saa myös lentokenttäkuljetukset. Viimeisimmän hotellivaraukseni tein Benalmadenaan ja tätä tekstiäkin varten haravoin useampia eri sivustoja. Varauksen tein lopulta tältä sivustolta, koska hinta oli edullisin vaikka monet muut sivustot mainostivat, että juuri heillä on jokin erityisen hyvä tarjous juuri tähän hotelliin.

Tästä aiheesta ei voi kirjoittaa tyhjentävästi blogiin vaan se vaatisi kirjan kirjoittamisen. 🙂

Tässä omat pikapointit kun matkan varaaminen on taas ajankohtaista:

  1. Suomalainen toimija on usein vastuullinen markkinoinnissaan, koska Suomessa valvonta on tiukkaa. Erota siis suomalainen ja suomenkielinen toisistaan
  2. Laske realistisesti matkan kokonaiskustannukset, älä työnnä taka-alalle sellaisia ajatuksia kuin “tähän tulee vähän veroja päälle mutta ei ne varmaan paljoa ole” tai “tässä pitää yöpyä välilaskun takia mutta ei se varmaan paljon maksa” tai “tämän täytyy olla halpa koska sivusto mainostaa parasta hintaa tms.”
  3. Laske siis yhteen euroja, älä alennuksia
  4. Onko matkan hinnassa muutaman euron säästäminen se juttu, vai kannattaako valinnassa painottaa myös laatua, kuten sitä, että saat lennot, hotellin ja kuljetuksen samalla varauksella tai säästät eurojen sijasta yhden välilaskun jne.
  5. Kannattaako jo varausvaiheessa huomioida mahdolliset ongelmatilanteet matkalla
  6. Äkkilähtö ei tarkoita välttämättä halpaa hintaa, mutta monesti kyllä esim. viikon matkaa etsiessä matkanjärjestän valmiit paketit ovat hinta-laatusuhteltaan erinomaisia

Kertokaahan kommentteja näistä mielipiteistä ja omia kokemuksia aiheesta. Milloin hinta ja laatu on kohdannut erityisen hyvin? Milloin taas vain jompikumpi näistä on ollut kohdallaan?