Gardajärvi – “Buongiorno Italia…

…Lo sai che ci sono anch’io.” Niin, minähän en italiaa osaa, mutta tuo lause tarkoittanee “Hyvää huomenta Italia, tiedätte että minäkin olen täällä”. Jos suomennos meni väärin niin saa oikaista kommenttikentässä… mutta asiaan!

Toukokuu, muutama päivä aikaa ja kaipuu ulkomaille. Jos tämä tilanne toistuisi tänä keväänä niin en pitäisi mahdottomana että tekisin saman valinnan kuin viimeksikin.
Ottaisin lennot Milanoon ja kohteeksi valitsisin jonkun Pohjois-Italian järvistä. Gardan, Comon tai Maggioren.

Milanoon on hyvät lentoyhteydet Helsingistä ja vaihtoehtoja löytyy Finnairin suorien lentojen lisäksi Euroopan kautta useita mm. Lufthansalla ja Air Balticilla. Lentoja valitessa kannattaa huomata että Milanossa on kaksi kenttää, Malpensa ja Linate. Tällä on merkitystä etenkin autonvuokrausten kannalta. Järvistä lähimpänä lentokenttää on Maggiore, sitten Como ja kauimpana Gardajärvi. Maisemat ovat kaikissa samantyyppisiä mutta toki lähellä olevat nähtävyydet ja kaupungit vaihtelevat kohteen mukaan. Meidän valintamme oli siis Gardajärvi.

Varaa matkapaketti Milanoon täältä.

Ajoimme vuokra-autolla hyviä, vaikkakin maksullisia teitä Gardajärvelle ja siellä Sirmionen kaupunkiin. Italiassa kun oltiin, oli menopelinä tietysti Alfa Romeo Giulietta.
Sirmione on erikoinen kaupunki (virallisesti kunta), sillä se on muutaman kilometrin mittaisessa niemessä Gardajärvessä. Niemen kärjessä on on 1200-luvulla rakennettu linnoitus jonka sisällä varsinainen kaupungin keskusta on. En tiedä onko lapsellista hehkuttaa maisemia, mutta minusta nuo järvimaisemat vuorten sylissä on vaan käsittämättömän hienot ja jos jossakin on helppo löytää ns. postikorttimaisemia niin näillä seuduilla. Kaupungit on suhteellisen pieniä ja toukokuussa turistiruuhkakaan ei isommin häiritse, joten nautinto on aika täydellinen. Historia ja nykyaika elää rauhanomaista rinnakkaiseloa ainakin näin turistin silmin katsottuna. Vaan voipa sitä sielläkin kunnallispoliitikassa kuohua kun luigit ja lorenzot kalistavat sanaisia sapeleitaan.

Hotellina meillä oli 4 tähden hotelli Du Parc. Tämä näytti olevan etenkin vanhemman väen suosiossa, tosin ikärakenne saattoi johtua myös matkan ajankohdasta. Luonto on toisaalta karua vuoristoa, mutta toki alempana järven tasolla on erittäin vehreää ja kukkaloisto on toukokuussa ihan huikeaa.
Hotellin sijainti ei ollut kaupunkiin nähden täydellinen, mutta toisaalta siitä oli helppo liikkua sekä autolla että pyörillä jotka hotellista vuokrasimme.

Tykkään lomaillessa siitä että ei tarvitse kiertää vain tiettyjä nähtävyyksiä vaan koko seutu on yhtä nähtävyyttä. Niinpä pysähtyessäsi nauttimaan kuuluista italialaista jäätelöä, olet yhtälailla nähtävyyden äärellä kuin Eiffel -tornin juurella ollessasi. Ja vaikka pyörähtäisit täydet 360 astetta, ei silmiin osu mitään mikä rikkoisi hienot näkymät ja fiiliksen.

Matkalta ei siis jäänyt paljon mieleen mitään yksittäisiä nähtävyyksiä, mutta jos kyllästyt pelkkään “ympäristön aistimiseen” löytyy alueelta kyllä aktiviteettejakin. Autoilu vuorten suuntaan ja mm. Sveitsin puolelle on hyvä vaihtoehto, alueella on lukuisia geotermisiä kylpylöitä, esim. Bresciasta löytyy hyviä ostospaikkoja ja vain pienen ajon päässä on Veronan kaupunki, joka on tuttu niitten yksien Romeon ja Julian tarinasta. Tietysti kohtuullisen matkan päästä löytyy myös itse Milano jossa kyllä riittää nähtävää joksikin aikaa ja Venetsiaankin ajelee muutamassa tunnissa.

Gardajärven vesi on useimmiten sen verran kylmää että uiminen ei ole erityisen nautinnollista. Sen sijaan mm. veneretkiä järvellä on mukava tehdä ja uimiset voi hoitaa vaikkapa hotellin altaassa tai näissä aiemmin mainituissa kylpylöissä.

Gardajärvellä lomailun tiivistäisin kolmeen sanaan: kaunista, leppoisaa ja suosittelen!
Samaa vai eri mieltä? Saa kommentoida.

 

4 replies on “Gardajärvi – “Buongiorno Italia…”

    1. Geotermisessä kylpylässä vesi lämmitetään maaperästä saatavalla lämmöllä. Islannin postauksessa on useampiakin kokemuksia näistä kylpylöistä.

  1. Oi ihania maisemia. Minulla on vaimoni kanssa matka varattuna tuonne tänä keväänä. Otinkin tuon yhden järvikuvan tuosta koneeni taustakuvaksi 😉

    1. Hieno homma! Melkein uskallan luvata että tulee mahtava reissu! 🙂

Comments are closed.