Dubrovnik – Adrianmeren helmi

Tämän kevään reissukohteemme oli Dubrovnik. Olemme jo pitkään halunneet Kroatiaan ja vihdoinkin pääsiäisenä matkasimme tuonne Adrianmeren helmeksi kutsuttuun kaupunkiin. Lähdimme matkaan innoissamme pienestä lomasta ja starttasimme täältä susirajalta jo päivää aiemmin välttääksemme (liian) aikaisen aamuheräämisen. Oli ihana ottaa iisisti ja nauttia rauhassa illallinen ja seuraavana aamuna aamiainen ennen varsinaista reissuun lähtemistä. Lentomme oli alkuillasta perillä ja onneksemme bongasimme kentällä bussin, joka vei meidät suoraan hotelliin. Lentokentältä oli noin puolen tunnin ajomatka hotellille ja välillä pysähdyimme vain kerran Pile-portilla, missä osa matkustajista jäi kyydistä. Pile-portti johtaa vanhankaupungin pääkadulle missä suurin osa kahviloista ja ravintoloista sijaitsee. Vanhassakaupungissa on myös hotelleja, mutta mikäli sinne aikoo majoittua, suosittelen tarkistamaan etukäteen missä ihan tarkalleen ottaen hotelli sijaitsee. Saatat nimittäin päätyä laukkuinesi porrastreeneihin.

Olimme valinneet majapaikaksemme Rixos Libertas-hotellin, mikä osoittautui varsin nappivalinnaksi; erinomainen palvelu, ystävällinen henkilökunta, kiva huone, ravintolan antimet herkullisia ja kiva kylpylä. Pieni miinus oli se, ettei hotellin ravintoloista ollut kuin yksi avoinna ja ulkoallas oli vielä pois käytöstä. Hyvin silti viihdyttiin ja kylpylässä oli kiva lutrata, kun oli kävellyt koko päivän. Meillä oli myös parveke, missä saikin näppärästi pienet punoitukset kotimatkalle 😉

Dubrovnik oli vielä hieman talviteloilla; osa ravintoloista ei vielä ollut avannut oviaan ja osa kaupoista oli pääsiäisen pyhien ajan suljettuna. Nälissään tai janoisena ei silti tarvinnut olla, valinnanvaraa oli vähintäänkin riittävästi. Viihdytimme itseämme tutustumalla sataman alueeseen, vanhaan kaupunkiin sekä ajelemalla köysirataa pitkin korkealle kattojen ylle lounaalle. Olimme ilmeisesti miellyttäviä asiakkaita, koska ravintola tarjosi meille jälkiruoan ja oluet 🙂 Istuskelimme terasseilla ja kävimme sata vuotta sitten kallion sisään rakennetussa Irkkubaarissa katsomassa jalkapalloa. Ja kävelimme paljon joka päivä.

Dubrovnikissa ei voi välttyä ylämäki- tai porrastreeneiltä, joten hyvät kävelykengät tekee elämän helpommaksi. Jalat voi aina piilottaa pöydän alle, jos meinaa iskeä alemmuuskompleksi paikallisten naisten korkkareita katsellessa.. Paikalliset pukeutuvat erittäin hyvin ja patsastelevat mielellään vanhankaupungin pääkadulla, ainakin pääsiäisen pyhinä. Myös turistit parveilevat samassa paikassa, joten et takuuvarmasti ole ainoa ei-paikallinen yhtään missään! Kaupunki on suhteellisen pieni, mikä yllätti meidät ja meille viikonloppu idyllisessä kaupungissa riittikin vallan mainiosti. Toki kaupunki on pullollaan museoita, kirkkoja ja muita vanhoja rakennuksia, mutta meille riittävä kulttuuripläjäys oli rakennusten ihailu ulkoapäin.

Kaiken kaikkiaan meillä oli kiva reissu, akut tuli ladattua ja kaupunki nähtyä; Hvala Dubrovnik!

Parhautta: hyvä palvelu, erinomainen ruoka & juoma (etenkin paikalliset viinit), todella kaunis kaupunki

Pettymystä: pieni paikka eli melko vähän tekemistä & näkemistä, ravintolat keskittyneet vanhankaupungin alueelle ja tasokkaammat hotellit taas ovat etäämmällä, joten joudut valitsemaan paremman hotellin ja paremman sijainnin välillä

Suositus: viikonloppureissu, ennen kesähelteitä & sankkoja turistijoukkoja

Kirjoittanut: Heini Sivula Blonde Globetrotter -blogissaan.