Apua autonvuokraukseen Euroopassa

Autonvuokraus, auton vuokraaminen, car rental, car hire
Tästä seikkailu alkaa.

Yhä useampi matkailija haluaa vuokrata auton lomakohteessa. Se onkin helpompaa ja ehkä halvempaakin kuin koskaan. Toisaalta autonvuokraamisessa on myös omat riskinsä ja siksi on hyvä tietää yleisimmät sudenkuopat. Tässä hieman vinkkejä kuinka onnistut varmimmin.

Auton varaaminen etukäteen

Monet varaavat auton netistä jo ennen matkaa. Yksi suosituimpia sivustoja on Rentalcars.com josta löytyy monia vuokraamoita ja hintojen vertailu on helppoa.
Ensimmäisenä kannattaa huomioida lennon saapumisaika. Monilla etenkin pienemmillä lentokentillä eivät vuokraamot ole auki yöaikaan tai yöllä saapumisesta veloitetaan lisämaksua.

Hintoja vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota kyseisen vuokraamon polttoainepolitiikkaan. Osa vuokraamoista luovuttaa auton täydellä tankilla ja auto myös palautetaan täydellä tankilla. Jotkut vuokraamot ottavat täydestä tankista takuumaksun joka palautetaan vuokrauksen päätyttyä. Kannattaa palauttaa auto tankki täynnä nimittäin vuokraamot saattavat rokottaa tyhjästä tankista melko kovalla litrahinnalla.

Toisissa vuokraamoissa vuokrahintaan lisätään polttoainetankillisen hinta ja litrahinta on näissäkin usein hieman yläkanttiin.

Monesti suurissa kansainvälisissä ketjuissa kuten Europcar, Hertz, Avis, Budget jne. on nettihinnat kovemmat mutta myös sisältö voi olla toinen etenkin vakuutuksen osalta.

Auton vuokraaminen kohteesta

Etenkin suurissa rantalomakohteissa on paljon paikallisia pieniä vuokraamoita joiden autokanta voi olla hieman vanhempaa. Myöskään hintataso ei välttämättä yllä edullisimpien nettivuokraamoiden tasolla, mutta näissä paikallisissa on kuitenkin tiettyjä etuja. Monilla hotelleilla on yhteistyövuokraamoita jolloin voit tehdä varauksen hotellin vastaanotosta ja autovuokraamo toimittaa auton hotellille. Voit myös palauttaa auton hotellille. Tämä on ehkä helpoin tapa nauttia autoilusta ulkomailla eikä kustannus ole kokonaisuudessaan useinkaan merkittävästi kalliimpi. Myös vakuutuksen omavastuut ovat usein kohtuullisella tasolla. Hintaero tasoittuu entisestään jos kohteessa on korkea sesonki. Nettivuokraamoilla hinnoittelu on dynaamisempaa eli hinnat nousevat voimakkaasti kysynnän mukaan.

Vuokra-auton vakuutukset

Auton vuokraajan suurin sudenkuoppa on vakuutus. Usein ennakkoon edulliselta näyttävä hinta tarkoittaa sitä, että omavastuu vahinkotapauksissa on esim. 1000-1500 euroa. Tämä summa myös otetaan luottokortilta takuuksi, joten asia kannattaa huomioida. Kaikilla ei kate luottokortilla riitä tähän tai ainakin reissun budjettia on supistettava muilta osin. Pienemmän omavastuun ottaminen usein tuplaa vuokrahinnan mutta antaa toisaalta merkittävästi mielenrauhaa, joten jokaisen on hyvä harkita oma riskinottokykynsä. Vakuutuksia myy sekä autojen välittäjä kuten Rentalcars, että itse vuokraamo. Vuokraamosta otettuna vakuutus ja mahdollisen ongelmatilanteen selvittäminen voi olla helpompaa. Lisäksi myynnissä on monenlaisia lisävakuutuksia lasi- ja rengasvakuutuksia lähtien. Osa vaikuttaa rahastukselta, mutta toki voivat joissakin tapauksissa olla järkeviä sijoituksia.

Jos aiot autoilla useammassa maassa, kannattaa ehdottomasti selvittää etukäteen kattaako vuokra-auton vakuutus ajamisen muissa maissa. Lisäksi talvi-aikaan eri maissa ja alueilla on erilaisia vaatimuksia mm. renkaiden suhteen joten asioista kannattaa kysyä etukäteen.

Auton haltuunotto ja luovutus

On hyvä kuvata auto ympäriinsä ennen liikkeelle lähtöä. Jos autossa on kolhuja tai naarmuja, kannattaa nämä ottaa vuokraajan esille ja varmistaa että kolhut on merkitty auton tietoihin. Lisäksi voi olla paikallaan ottaa kuva myös matkamittarista sekä bensiinimittarista. Erityisesti tämä kannattaa tehdä autoa palauttaessa.

Ruuhkat lentoasemilla

Monien ns. halpavuokraamoiden tiskeillä on toisinaan todella pitkät jonot. Pahimmillaan autoa saattaa joutua odottamaan jopa 1-2 tuntia. Yleensä tätä ongelmaa ei esiinny suuremmissa vuokraamoketjuissa mutta varmaan sekin on mahdollista joillakin lentokentillä. Ruuhkakokemuksia on mm. Goldcarista, Fireflystä, Recordista.

Auto alle ja baanalle

Toivottavasti näillä vinkeillä uskaltaudut vuokraamaan auton matkallesi ja saat kohteesta ehkä enemmän irti kuin aiemmin.